Få 20% rabat | Som Medlem af Viivaa får du 20% ekstra rabat. Se her hvordan >>

Glykaemisk indeks

glykaemisk-indek

Glykæmisk indeks (GI) viser hvordan bestemte fødevarer, påvirker dit blodsukker. Kulhydrat i en fødevare omdannes til sukkerarter, som derefter får dit blodsukker til at stige. Det er mest optimalt hvis dit blodsukker ikke stiger voldsomt hver gang du spiser, men er på et stabilt niveau hele dagen. En fødevare med højt GI får blodsukkeret til hurtigt at stige og til et højt niveau, ligesom at en fødevare med lavt GI får blodsukkeret til at stige langsomt og til et lavere niveau.

Intervallet

Fødevarernes GI findes i et interval mellem 0 - 100. Typisk inddeles værdierne i:

> 70: Højt glykæmisk indeks
55 - 70: Medium glykæmisk indeks
< 55: Lavt glykæmisk indeks

Dit blodsukker er under bedre kontrol, hvis du lader sunde fødevarer med medium og lavt GI udgøre den største del af din kost, og kun indtager fødevarer med højt GI moderate mængder - og helst sammen med fødevarer med lavere GI.

- Risikoen for at overspise til måltiderne og at "snacke" er mindre, idet du opnår længere mæthedsfornemmelse og din sult ikke når at eksplodere.
- Et stabilt blodsukker medfører lavere produktion af hormonet insulin, hvilket er fordelagtigt, idet insulin er med til at lagre fedt.

Fødevarer påvirkes

GI-værdien kan påvirkes når fødevarer indtages samtidigt - hvilket de ofte gør. Det er muligt at sænke den samlede GI værdi, hvis du eksempelvis spiser mandler sammen med et stykke frugt. Dog skal du stadigvæk være opmærksom på, at det samlede kalorieindtag bliver større.

GI påvirkes derudover alt efter tilberedningen, og modningsgraden af en fødevare. Eksempelvis vil nogle fødevarer under bestemte forhold indeholde resistent stivelse, hvilket er er en fordel da det får blodsukkeret til at stige mindre.

Eksempler på hvordan fødevarer påvirkes

- Når kartofler laves til kartoffelmos stiger GI-værdien
- Rå rodfrugter har et lavt GI, mens at varmetilberedte rodfrugter har et højt
- Hvis kogte kartofler køles ned, bliver stivelsen omdannet til såkaldt resistent stivelse
- Jo grønnere en banan er, jo mindre sukker indeholder den, og i stedet er indholdet af resistent stivelse stort