Få 20% rabat | Som Medlem af Viivaa får du 20% ekstra rabat. Se her hvordan >>

Hvad er tang og er det sundt?

TangTang har en masse gode næringsstoffer som din krop har behov for. Dog er det ikke alt tang som er lige godt at spise.

Tang sundt?

Tang har mange gode næringsstoffer og indeholder kun meget få kalorier. Man kan beskrive tang som havets grøntsag. Tang er fuld af proteiner og vigtige mineraler og masser af vitaminer. Næringsstoffet i tang er højere end i grøntsagerne fra land. Mineralerne i tang er jern, magnesium, calcium og fosfor som mange mennesker har behov for i den daglige hverdag.

Vitaminerne i tang er for eksempel A, B, C og E. Derudover indeholder tang også kun ganske lidt fedt og det er de sunde umættede fedtsyrer som danner hovedbestanddelen af fedtindholdet. Derudover findes der også vandopløselige fibre, som er gode for din fordøjelse i tang. Sidst findes der også bioaktive stoffer, hvilket kan have en sundhedsfremmende effekt.

Dog skal man stadig være påpasselig når man spørger om tang er sundt. Det kan varierer meget efter art, årstid, voksested og opbevaring efter høst, hvilket næringsstoffer det indeholder.

Hvordan passer jeg så på?

Du skal være forsigtig med hvilken slags tang du propper i munden. Nogle tangarter indeholder nemlig så stor en mængde af næringsstoffer, at det kan være skadeligt for din krop. Disse næringsstoffer som oftest findes i tang er indhold af jod, cadmium og uorganisk arsen.
Jod får din krop til at danne de hormoner der regulerer dit stofskifte, derfor er jod et vigtigt mineral for din krop. Dog skal man være påpasselig med hvor meget jod kroppen får. Jod kan på længere sigt skade din skjoldbruskirtel. Derfor bør du formindske dit indtag af Arametang og Kombutang.
Cadmium er et giftigt tungmetal. Cadmium kan give nyreskader, ved for højt indtag over en længere perioder. Dog er man endnu ikke sikre nok lige præcis hvilke tangarter der indeholder cadmium.
Uorganisk arsen øger din risiko for kræft, endda selv små doser af det. Derfor bør du undvige at spise Butblæret Sargassotang og Hijikitang fra Asien, som også kan findes her i Danmark.

Dog bør nogle personer være ekstra forsigtige med at spise dansk tang. Dette er gældende for ammende, børn, gravide og personer der lider af visse sygdomme i skjoldbruskirtlen.

Hvis du benytter tang til din madlavning er det oftest tangarter som wakame, nori og søl (benævnes også dulse) som benyttes.

Hvad er tang?

Fordelt på hele jorden, findes der cirka 10.000 forskellige tangarter. Tangarterne er ikke planter, men store alger, som også kaldes makroalger. Opdelingen sker traditionelt efter deres farve i grønalger, brunalger og rødalger. De fleste tangarter produceres i specielle havbrug i Asien.

Dog skal du altid huske at vælge tang med omhyggelighed og spise det som en del af en varieret kost. Hvis du spiser tang i de rigtig mængder, medvirker det, til de gode næringsstoffer til din krop. Derfor kan man sige at tang er sundt!