Få 20% rabat | Som Medlem af Viivaa får du 20% ekstra rabat. Se her hvordan >>

Mineraler

mineraler

Indtager du sund mad i passende mængder, får du som udgangspunkt dækket din krops behov for mineraler. Mineraler i form af kosttilskud, kan ikke erstatte indtagelsen af din daglige kost. Du skal dog tage højde for, at din krops mulighed for at optage visse mineraler er afhængig af, om du også indtager et bestemt vitamin.

Calcium

Kroppen har brug for calcium, da det er en af de vigtigste bestanddele i vores knogler. Calcium udgør 99 % i knoglerne, den sidste procentdel findes i blodet, som gør at blodet ikke størkner. Calcium mineraler findes i mejeriprodukter som mælk, smør og ost. Nogle grøntsager dom bønner og kål indeholder også calcium, dog påtages de ikke lige så godt som calcium fra mejeriprodukter.

Fosfor

Fosfor indgår i alle væv og celler i kroppen, og derfor er koncentrationen af fosfor i kroppen stor. Fosfor findes i alle fødevarer bundet til protein, derudover kan det også findes i kornprodukter samt bælgplanter. Vitamin D er væsentligt for, at optage fosfor fra kosten. Det kan betyde at hvis du mangler vitamin D, kan du også komme til at mangle fosfor.

Jod

Jod er vigtig for stofskiftet. Stofskiftet betegnes som de processer, der energi og nye byggesten i kroppen. Jod findes i næsten alle fødevarer, men i meget små koncentrationer. Den højeste koncentration af jod finder du i fisk og skaldyr.

Jern

Størstedelen af kroppens jern finder du i musklerne samt blodet. Derudover lagerslagers jern i levereb, milten og i knoglemarven. Jerns vigtigste funktion, er en del af hæmoglobinet i de røde blodlegemer. På den måde er det muligt, at transportere ilt rundt i kroppen – jern er livsnødvendigt.

Magnesium

magnesium er et af de mest, almindelige mineraler i kroppen. God og vel halvdelen af kroppens magnesium findes i knoglerne, mens findes i musklerne. Magnesium er vigtig i omdannelsen af kulhydrater og proteiner fra kosten til brændstof, der kan bruges i hele organismen. Du kan finde magnesium i en lang række fødevarer som mælkeprodukter, grøntsager, kornprodukter og kød.

Kobber

Kobbers højeste koncentration er i hjerte, lever, nyrer og hjerne. Kobber anvendes der, i en lang række processer i kroppen. Det kunne være; dannelsen af adrenalin, omsætningen af jern fra de røde blodlegemer, beskyttelse af immunforsvaret, samt dannelsen af bindevæv. Du kan finde kobber i fødevarer som nødder, skaldyr og lever.

Mangan

Mangan er vigtigt i forhold til, omsætningen af næringsstoffer. Mangan findes i frugt, grøntsager, fuldkornsprodukter, kastanjer og nødder. Du kan dog være opmærksom på, at kun 5 % af det mangan du indtager med kosten, som bliver optaget.

Kobolt

Kobolts eneste kendte funktion er, at det indgår i vitamin B12, og at en tilpas mængde kobolt sørger for en normal omsætning af folin og B12.

Molybdæn

Molybdæn indgår i vitamin B12, derudover findes det også i korn- og mælkeprodukter.

Krom

Krom er et grundstof, som har betydning for blodsukkeret. Det er stadig uvist hvad krom gør i kroppen, men man mener, at korn hjælper hormonet insulin med at transportere sukker ind i cellerne. Dette betyder, at krom er med til at sænke blodsukkeret. De højeste koncentrationer af krom findes i fuldkornsprodukter, ost, kød, nødder, mørk chokolade og tørrede dadler.

Natrium

Du bruger natrium i kroppen til, at opretholde væskebalancen og syrebasebalancen. Derudover er natrium vigtig for en normal muskel. Og nervefunktion. Natrium er at finde i rigtig mange fødevarer.

Q10

Vi kan faktisk selv danne en lille smule Q10, men størstedelen skal vi have tilført gennem kosten. Mitokondrierne er den del af cellerne, der danner energi, og derfor er Q10 vigtigt for dannelsen af energi i cellerne. Q10 findes i kød og fisk, og herudover findes der også Q10 i nødder og vegetabilske olier.

Selen

Selen er et grundstod, som findes i alle kroppens celle væge. Nyere forsøg tyder på, at selen muligvis kan have en forebyggende effekt mod nogle typer af kræft, men resultaterne er ikke entydige. Selen findes i skaldyr og fisk samt i lever, æg og mælkeprodukter.

Zink

Zink er vigtigt i omdannelsen af proteiner, fedt og kulhydrater fra kosten til brændstof, som kan bruges i hele organismen. Dette betyder også, at zink spiller en væsentlig rolle, i forbindelse vækst og vævsdannelse. Du kan finde mineralerne i kød, mælk ost og fuldkornsprodukter.