Få 20% rabat | Som Medlem af Viivaa får du 20% ekstra rabat. Se her hvordan >>

Sexchikane – hvad er det?

SexchikaneSexchikane sker oftest for kvinder, men mænd kan også blive udsat for krænkende handlinger eller kommentarer.

Hvis du er i tvivl, hvorvidt det er sexchikane du bliver udsat for, er svaret her simpelt. Hvis du føler dig seksuelt krænket, er der tale om sexchikane. Det er nemlig kun dig, der kan bedømme hvor vidt du bliver udsat for sexchikane.

Hvis du føler dig udsat for sexchikane, er det vigtigt at du siger fra. Måske frygter du at det vil gøre situationen værre, men du bliver nødt til at konfrontere krænkeren med det. Hvis det er svært for dig kan du for eksempel henvende dig til din fagforening eller til den tillidsvalgte på arbejdspladsen.

Sexchikanepolitik

Nogle arbejdspladser har en personalepolitik eller en sexchikanepolitik, hvor der er uafhængige personer, der vil behandle klager over sexchikane. Kig først efter om din arbejdsplads har en sexchikanepolitik. Husk dog at sexchikane stadig er ulovligt og uacceptabelt. Så hvis du føler dig krænket, er det en god idé at gemme dine beviser. Dette kunne for eksempel være breve, mails, sms’er med mere. Dette vil gøre din klage meget stærkere.

Tre typer for sexchikane

På arbejdspladsen findes der typisk tre typer for sexchikane.

Seksuel tvang
Den alvorligste og groveste form for sexchikane er ved et forsøg på at opnå sex ved brug af trusler. Dette kunne for eksempel være ved bestikkelse i form af arbejdsrelaterede belønninger.

Uønsket seksuel opmærksomhed
Adfærd eller handlinger af seksuel karakter som er sårende, stødende, uønsket og som ikke gengældes. Dette kunne for eksempel være upassende berøring, påtrængende mails/breve, telefonopkald og kommentarer.

Kønschikane
Kønschikane er adfærd eller handlinger, der nedværdiger og krænker begge køn. Dette opleves tit som meget grænseoverskridende, og mange føler sig magtesløse og bange for at miste jobbet, hvis de prøver at løse det. Sexchikane er ofte udført af en højerestående, hvilket gør det svært for personen at reagere på det.

HUSK – hvis du er i tvivl om det er sexchikane, så er det vigtigt at stole på dig selv. Hvis du føler dig krænket er det bare med at tage konfrontationen op. Sexchikane er strafbrat og bør tages meget alvorligt, da det kan have personlige og arbejdsmæssige udfordringer. Herunder for eksempel stress, øget fravær, depressioner, træthed, koncentrationsbesvær, angst og hovedpine, som alle vil skabe et dårligt psykisk arbejdsmiljø.