Glutenfri produkter

Flere og flere danskere lider i dag af glutenallergi eller glutenintolerance. Faktisk skønnes det, at mellem 50.00 og 100.000 danskere lever med glutenallergi. Selvom der gennem de seneste par år er kommet et stigende fokus på allergien, bliver den stadig omtalt som ”Verdens mest oversete sygdom”. Det skyldes primært, at mange lider af glutenallergi uden at blive ordentligt diagnosticeret.

Heldigvis er der gennem de sidste år kommet flere og flere glutenfri produkter på hylderne i de danske butikker og supermarkeder. Udvalget af glutenfri produkter er efterhånden så stærkt, at det er blevet langt lettere at sammensætte en fornuftig kostplan uden, eller næsten uden, gluten. De mange glutenfri produkter har en så bred spændvidde, at du vil kunne lave praktisk taget alle de brød, kager eller madretter der traditionelt indeholder meget gluten helt uden.

Fint et stort udvalg af glutenfri produkter her på Viivaa!

Symptomerne på glutenallergi er mange og kan blandt andet være opkast, diarre, træthed og madlede. Er du i tvivl om hvorvidt du lider af glutenallergi eller intolerance, kan du få din læge til at undersøge dig. Symptomerne på allergi og intolerance kan være meget ens. Forskellen er dog, at en person med glutenintolerance på en glutenfri diæt over tid vil kunne oparbejde en tolerance for gluten, vil en person med allergi formentlig indstille sig på en livslang afholdenhed fra gluten.

Gluten er et proteinmolekyle der er særligt fremherskende i hvede, men også findes i stort set alle kornsorter. Derfor kan det være svært at undgå gluten, da en meget stor del af danskernes kost i dag består af hvidt brød og pasta – begge fødevarer med et højt indhold af gluten. Desuden findes gluten også i meget fast food og i flere færdigretter, ligesom også meget slik kan indeholde gluten.

Selvom du ikke umiddelbart lider af glutenallergi eller intolerance, kan det være en god idé at bytte fødevarer med et højt indhold ud med glutenfri produkter. Dels kan du risikere at udvikle glutenintolerance over tid og dels kan et for højt indtag af gluten resultere i fordøjelsesproblemer og oppustet mave.