Få 20% rabat | Som Medlem af Viivaa får du 20% ekstra rabat. Se her hvordan >>

Aktiv fritid med børn

Aktiv fritid med børn Vidste du at børn i gennemsnit ser cirka 3 timers fjernsyn dagligt? Ofte vil fjernsynet være samlingspunktet i familien. Med en mere aktiv fritid sammen vil dagen føles længere.

Fjernsynet kommer mere og mere ind i familiers hverdag og er tit samlingspunktet. Hvis du bruger tiden på at være aktive, vil i også føle at i har nået mere og dine børn vil være mere trættet når dagen er omme. Selvfølgelig skal fjernsynet ikke forbydes, men lav måske en fjernsynsdag med familien. Dette vil også gøres at tiden foran fjernsynet føles mere hyggelig.

Her er nogle forslag til hvad i kan foretage jer, både udenfor og indenfor.

Udevejr

Der er endeløse muligheder for at du kan være aktiv med dit barn udendørs. Eksempelvis kunne det være gåture, haven, den nærmeste legeplads eller gården. Brug også de faciliteter der ligger i nærheden af jer.

Badeboldleg
En badebold vil alle børn kunne lege med. I kan f.eks. lave jeres eget net, ved hjælp af 2 pinde, som sættes i jorden med et par meters afstand. Bind derefter en snor fra den ene pind til den anden. Lav nu to hold og lad bolden komme frem og tilbage over nettet, uden det rører jorden. Ligesom volleyball. 2 deltagere er nok, men hvis der er flere deltagere, vil legen bare blive sjovere.

Hop en tegning
Denne leg skal bestå af 2 hold, med 2 på hvert hold. Den ene vil hoppe rundt, mens den anden vil tegne, med for eksempel kridt, hvad den første hoppede. Hvis det ikke er muligt at bruge kridt, kan der benyttes grene eller sten.

Kondibane ude
Lav en kondibane ude i gården, haven eller legepladsen. Du kan bruge alle redskaber du lige finder i haven, såsom havestole, kridt, legeredskaber og haveredskaber. Lad ellers bare fantasien hjælpe dig. For eksempel kan du lægge pinde på en rækker, så i kan gå på line, lav en strækning hvor der kun må hinkes eller hoppes eller sæt havestole op, som i kan hoppe ned fra. Børn er selv meget fantasifulde og har helt sikkert en masse idéer. For dem kan det at bygge selve banen, være lige så sjovt som at bruge den. I denne leg vil der blive trænet balance, koordinationsevne og kondition.

Svømmehallen
En tur i svømmehallen er en effektiv motionsform og samtidig sjov. Den er meget kalorieforbrændende og godt samlingspunkt for hele familien. I kan f.eks. lave svømmekonkurrencer, om hvem der svømmer en bane hurtigst. Hvis det er mindre børn, bare hav dem med i vandt og lav f.eks. 10-20-30. Der er mange forskellige muligheder i svømmehallen, det er kun jer selv der sætter grænser.

Lokalområdet
Dit lokalområde har helt sikkert også mange muligheder for at være aktiv. Det kan både være i den lokale idrætshal eller en gåtur i skoven. Hvis det er koldt, kan i måske tage te eller varm kakao med, så børnene også hygger omkring det. En anden mulighed vil være at have skridttæller på. Det vil motivere børnene, og de ser det som en konkurrence for at opnå målet. Det anbefales at voksne tager mindst 10.000 skridt om dagen og børn 12.000 skridt om dagen. Det frarådes dog at mindre børn benytter skridttællere. Derudover findes der også mange små og aktive lege der kan udføres i skoven, såsom dåseskjul.

Løbetræning for hele familien
En løbetur for hele familien, kan også være en god idé. Det er dog vigtigt at hele familien tager del i det. Lav måske en form for intervaltræning, hvor i køber til den første lygtepæl og så går til den næste. Fortsæt sådan. Aktiv fritid handler nemlig om at det skal være sjovt og føre gode oplevelser med sig, derfor skal det ikke være krævende og hård træning for børnene.

Hjemmevejr

Der er et hav af muligheder for at være aktiv indenfor. På dage hvor man ikke har så meget tid, er en lille leg en god mulighed for at få bevægelse i familien. Her er eksempler på aktive lege indenfor:

Trillebør
Trillebør er en lille sjov leg, hvor du holder i fødderne på dit barn, mens han/hun går på hænder. Denne øvelse vil både træne balanceevnen og styrkestabiliteten.

Stopdans
Lad børnene vælge musikken og få pulsen op og smilene frem med stopdans. En person styrer musikken og er dommer. Dommeren afgør hvem der ikke står helt stille, når musikken holder pause og ryger ud af runden.

Tæppeleg
Start med at bred et tæppe ud på gulvet. Opgaven går ud på at vende tæppet uden nogen træder udenfor tæppet, mens i står på tæppet. I kan hjælpe hinanden med ben og arme, og i vil få en sjov oplevelse, som træner jeres koordination.

Kondibane inde
Kondibane indenfor har samme idé som beskrevet udenfor. Det kræver dog god plads, så ikke alle vil kunne gennemføre den indenfor. Men hvis i har pladsen, brug igen fantasien og find f.eks. redskaber i køkkenet der kan benyttes.

Børn går i dine fodspor
Husk på at børn opfatter og ser alt hvad du laver. Derfor er det vigtigt du viser dem, hvor vigtig det er at være aktiv. De skal kunne se det er noget du nyder og har det sjovt med, for at de vil være med. Lad dem vokse op med at motion er bedre, fremfor at sidde ved computeren. Og lad dem vide at motion også er godt, selvom du ikke er der. Lad dem spille bold, cykle eller stå på rulleskøjter med vennerne. Lad dem lave aktiviteter, hvor de egentlig ikke tænker over de laver motion, fordi de har det så sjovt.

Så hvis i ikke allerede har en aktiv familie, så kom i gang og find selv på flere øvelser. Der er et hav af muligheder, så der er ingen undskyldning!