Få 20% rabat | Som Medlem af Viivaa får du 20% ekstra rabat. Se her hvordan >>

Allergisk reaktion

allergisk reaktion Videnskaben har vist, at en allergisk reaktion i 90 % af tilfælde skyldes 1 af 8 fødevarer eller fødevaregrupper. Hos Viivaa kan du få et større indblik i, hvilke fødevarer der fremkalder en allergisk reaktion. Et godt råd på vejen – læs altid varedeklarationen på produkterne.

Mælkeallergi

Den mest almindelig fødevareallergi i Danmark, er mælkeallergi – især hos børn. Lider du af mælkeallergi, er du allergisk overfor en særlig type proteiner, der er i mælken. Hvis du ikke kan tåle komælk, kan du heller ikke tåle gede- eller fåremælk.

Allergi overfor æg

Allergi overfor æg ses ofte hos børn. Det er proteiner i ægget, der forårsager en allergisk reaktion. Man kan både være allergisk overfor proteiner, der findes i hviden og overfor proteiner der findes i blommen.

De proteiner der medfører en allergisk reaktion ødelægges ikke selvom ægget koges, steges eller på anden måde varmebehandles.

Allergi overfor nødder og jordnødder

Allergi overfor jordnødder – peanuts - er et opstigende problem i Danmark, og symptomerne på jordnødde-allergi kan være ret kraftige. Eksempelvis kan én allergisk reaktion være svære astmaanfald. I modsætning til jordnødde-allergi, hænger allergi overfor andre nødder, som eksempelvis hasselnødder, ofte sammen med en pollenallergi.

Allergi overfor skaldyr og fisk

Fiske-allergi medfører typisk, at man er allergisk overfor alle slags fisk. Det er nemlig proteiner som findes i det meste fiskekød, som bevirker en allergiske reaktion. Den eneste undtagelse er tun, og nogle mennesker med allergi overfor tun, kan derfor godt tåle andre former for fisk.

De stoffer i fisken eller skaldyret der medfører en allergisk reaktion, ødelægges ikke ved at koge, stege eller på anden måde varmebehandle fisken eller skaldyret. Derfor bør du helt undgå fisk eller skaldyr.

Krydsallergi

Krydsallergi er hvis du for eksempel har pollenallergi, hvor du kan opleve allergisymptomer når du indtager fødevarer. Der vil i nogle tilfælde være proteiner i fødevarerne (allergener), som ligner pollen. Kroppen kan ikke altid kende forskel på allergenerne og pollen i fødevarerne og vil derfor reagere på dem.

Du kan opleve krydsallergi året rundt, hvis du spiser de krydsreagerende fødevarer. Det kan også forekomme i de perioder, hvor der er meget pollen i luften. Alle mennesker med pollenallergi, vil dog ikke opleve krydsallergi. For eksempel oplever kun cirka hver 3 som har birkepollenallergi, krydsallergi.

Du vil herunder kunne se hvilke fødevarer der kan bære årsager til krydsallergi:

Birkepollenallergi:

Frugt: Abrikos, blomme fersken, kirsebær, kiwi, nektarin, pære og æble.
Grøntsager: Gulerod, kartoffel, tomat, peberfrugt og både blad- og knoldselleri.
Nødder: Hasselnød, jordnød, mandel, paranød og valnød.

Græspollenallergi:

Frugt: Appelsin og melon.
Grøntsager: Tomat og ærter.
Nødder: Jordnød.

Bynkepollenallergi:

Frugt: Melon og solsikkekerner.
Grøntsager: Gulerod, grøn peberfrugt, pastinak, persillerod og både blad- og knoldselleri.
Nødder: Kamille og persille.