Få 20% rabat | Som Medlem af Viivaa får du 20% ekstra rabat. Se her hvordan >>

Akut skadebehandling

akut skadebehandlingDet handler om, at udefører skadebehandlingen hurtigt muligt. Derfor bør du gøre dig den tjeneste, at huske de 5 elementer inden for skadebehandling: Rest, Compression, Ice, Evevation og Mobilisation. Som også kaldes fir RCIEM.

Viivaa har skitseret em skadebehandling af et skadet ben, men du kan benytte metoden på hele kroppen.

Rest

Får du en skade handler det først og fremmest om at give skaden hvile, ved at stoppe din aktivitet. Det virker åbenlyst, men skadebehandling handler også om ikke, at belaste en skade yderligere. Det er en dårlig idé, at ignorere skaden og fortsætte.

Compression

Ofte vælger man udelukkende, at lægge is på det område hvor skade er sket, men det har vist sig ikke at være effektivt nok. Læg et fast tryk på det skadede område hurtigt, for at begrænse blodudsivningen i vævet. Senere kan du kombinere kompression og is, ved at vikle et elastikbind et par gange rundt om området, lægge isposen på og til sidst vikle resten af bindet fast om isen. Vær opmærksom på, at elastikbindet ikke må forhindre blodcirkulationen.

Ice

Isen lægger du over det skadede område, men aldrig direkte på huden. Området skal selvfølgelig nedkøles, men lægger man ikke et beskyttende lag mellem is og hud, risikerer skadebehandling at give overfladeforfrysninger.

Du bør lægge isen på 15-20 minutter af gangen. Er isen kun på i 10 minutter opnår man den modsatte effekt end den ønskede, nemlig at blodgennemstrømningen øges som reaktion på en for kortvarig kuldepåvirkning.

Elevation

Elevation betyder at hæve eller at løfte. Nedsættes presset i blodkarrene i det skadede område, vil blodet ikke så hurtigt sive ud i vævet. Det er derfor vigtigt at du holder den skadede del over hjertehøjde.

Mobilisation

Ca. det første døgn efter skaden er sket, bør du forholde dig i ro og følge de regler der ovenfor er blevet beskrevet. Herefter kan du være sikker på, at blodudsivningen er helt stoppet, og det er nu vigtigst at du får begrænset hævelsen. Er der tale om en kraftig forstuvning, bør du kontakte en fysioterapeut eller læge, som har kendskab til genoptræning. Genoptræningen som led i en skadebehandling skal være funktionel, hvilket vil sige, at træningsøvelserne skal have tæt relation med funktioner i din hverdagen.