Få 20% rabat | Som Medlem af Viivaa får du 20% ekstra rabat. Se her hvordan >>

Gigt - Sådan bør du spise

Gigt

Gigt er en gruppe af sygdomme, der alle rammer skelet, led og muskler. Der findes forskellige former for gigt. Viivaa vil gennem gå de hyppigste former for gigt, og hvordan din kost bør være, hvis du lider af gigt.

Slidgigt

Slidgigt er den mest udbredte ledsygdom, og form for gigt overhovedet. Det anslås at op mod 500.000 mennesker i Danmark, lider af den form for gigt. Slidgigt er en kronisk sygdom, som udvikler sig over tid, hvor brusken i leddet nedbrydes.

Der gælder de samme kostråd for en person med slidgigt, som der gør for alle andre der ikke lider af gigt - man følger de 8 kostråd. Hvis du er overvægtig og har slidgigt, kan du have stor gavn i et vægttab, da dette vil medfører en adskillig bedring for din gigt.

Leddegigt

Leddegigt er en betændelsesreaktion i leddene som skyldes, at kroppens immunforsvar ændrer sig og begynder at danne antistoffer mod celler i leddet.

Du skal følger de 8 kostråd, hvis du lider af leddegist. Dog lader det til, at et stort indtag af fed fisk kan være med til at nedsætte symptomerne. Derfor anbefaler vi, at du skal indtage 800 g fed fisk om ugen. Ved overvægt anbefales et vægttab, da dette vil aflaste leddene der er ramt af gigt.

Urinsyregigt

Urinsyregigt kommer til udtryk som en akut led betændelse i ét eller flere led - hyppigst i storetåen.

Hvis du har urinsyregigt er en streng diæt ikke nødvendig, men under anfald anbefaler flere eksperter, at du følger følgende råd:

- Hold igen med alkohol, da alkohol øger mængden af urinsyre i kroppen.
- Drik masser af vand, da det vil mindske risikoen for urinsyresten i urinvejene.
- Vær tilbageholden med indmad, da det kan få urinsyreindholdet i kroppen til at stige.
- Spis små mængder af ærter, bønner, linser, sardiner, ansjoser, torskerogn, kødboullion og kødsupper, da disse kan få urinsyreindholdet i kroppen til at stige.
- Spis sjældent mad med gærekstrakt som f.eks. boullionterninger, da disse vil kunne øge kroppens urinsyreindhold.
- Spis små portioner proteinrig kost, da proteiner øger kroppens dannelse af urinsyre.
- Begræns indtaget af sukker, da sukker kan øge dannelsen af urinsyre i kroppen.

Tags: