Få 20% rabat | Som Medlem af Viivaa får du 20% ekstra rabat. Se her hvordan >>

Hvad er antioxidanter?

AntioxidanterAntioxidanter var tidligere regnet som sygdomsforebyggende, men forskningen har indtil videre ikke vist nogle positive resultater.

Iltningen af organiske stoffer sker under hjælp af frie kemiske radikaler, herunder frie iltradikaler. Her bruges antioxidanter til, at hæmme sådanne reaktioner. I levende organismers stofskifte ændres ilt til frie iltradikaler, som er nødvendige for nogle stofskifteprocesser. De har derudover også uhensigtsmæssige virkninger, da de antageligt øger risikoen for eller forværrer mange sygdomme. Her tales der blandt andet om åreforkalkning, kræft og grå stær. Det vil sige at antioxidanter forebygger skaden af de frie radikaler.

Frie radikaler – hvad er det?

Frie radikaler er molekyler der er kemisk ustabile, som søger at oxidere med andre stoffer. Frie radikaler vil altid prøve at blive stabile ved, at indgå i kemiske processer med andre stoffer. Dette kan til sidst føre til vævskader og celleforandringer.

Men frie radikaler er nødvendige for dit immunsystem. De hvide blodlegemer danner f.eks. 4 radikaler som led i bakteriebekæmpelse. Derudover indgår de frie radikaler også i mange nyttige og naturlige kemiske processer. Det er derfor vigtigt at se både det positive, såsom det negative ved frie radikaler.

Hvordan virker antioxidanter?

Antioxidanter forhindrer de frie radikaler i at oxidere, inden de når at gøre nogen skade. Antioxidanter reagerer altså som en slags stand-in, som de 4 radikaler kan oxidere med.

Kroppen har groft sagt 3 forskellige grupper af antioxidanter:

- Antioxidanter som er indtaget gennem kosten.
- Antioxidanter som kroppen selv producerer.
- Stoffer med antioxidant lignende egenskaber produceret i stofskiftet.

Kosten med antioxidanter

Antioxidanter findes naturligt i levnedsmidler, såsom E- og C-vitaminer. Vil du spise flere antioxidanter, er det spinat, æbler, rødkål og de fleste former for bønner og bær, du skal gå efter. Vindruer indeholder også et højt indhold af vegetabilske antioxidanter.

Det er svært at sige, lige præcis hvor mange antioxidanter du bør indtage om dagen. Derudover bør du ikke indtage for mange antioxidanter i form af f.eks. kosttilskud, da forskning har vist at for høje doser kan have ubehagelige bivirkninger. Derfor bør du i stedet få dækket behovet for antioxidanter gennem en varieret og sund kost.

Derfor er det bedste råd, at få dækket sit behov for antioxidanter gennem en sund og varieret kost.