Få 20% rabat | Som Medlem af Viivaa får du 20% ekstra rabat. Se her hvordan >>

Kondital

kondital

De fleste sportsudøvere vil gerne måle deres fremgang, og ofte anvendes metoden: beregn dit kondital. Det handler i bund og grund om kroppens evne til, at optage ilt, da denne kapacitet har betydning for din ydeevne. Ved at tage den maksimale iltoptagelse (ml/min) og dividere den med din vægt, vil du se hvad dit kondital er. Kondital angives som ml/kg/min.

Kondital og iltoptagelse

En måling af den maksimale iltoptagelse foregår i et laboratorium, hvor man i en ballon kan opsamle den luft, der udåndes, mens man løber på et løbebånd eller cykler på en stationær cykel. Hvis du får konkluderet et kondital på 50, betyder det at du er i stand til at optage 50 ml. ilt pr. kg. Kropsvægt pr. min. Dette er den mest korrekte og direkte metode, at måle sit kondital på.

Da det ikke alle der har mulighed for, at tage i et laboratorium for, at få mål sit kondital er der også en anden metode. Selve testen består i, at du skal cykle i ca. 10 min. på en kondicykel, hvor du i det interval skal køre mellem to forskellige belastninger angivet i watt. Du skal kunne måle din puls mens du cykler ved brug af pulsur, samt cyklen skal kunne vise belastningen i watt. Når du skal vælge de to belastninger, skal den første indstilles efter ca. 5 min. Cykling, på den måde bliver din puls stabiliseret i området 120-140 slag/min. Den anden belastning skal indstilles efter yderligere 3-4 min., så din puls nu bliver stabiliseret i området 150-170 slag/min.

Når disse værdier er fundet, indtastes de ved de to belastninger i følgende formler:

((arb2 – arb1) * (puls max – puls2) / (puls2 – puls1)) + arb2 = arb max

Den maksimale arbejdsbelastning omregnes til din iltoptagelse via antagelser om nyttevirkning (23%), iltens energetiske værdi (21,1 kJ pr. liter lit) samt hvilestoftskiftet (0,25 liter lit pr. min.)

arb max / 0,23) * (60 / 21100) + 0,25 = V02 max

Hvis du gerne vil beregne dit kondital skal V02max omregnes til ml ilt pr. min. Du skal gange med 1000 og derefter dividere med din kropsvægt i kg.

Man skal dog tage højde for, at der er en vis usikkerhed omkring resultatet, så derfor anbefales det at udfører testen flere gange.