Få 20% rabat | Som Medlem af Viivaa får du 20% ekstra rabat. Se her hvordan >>

Madpyramiden

MadpyramideDer har siden 1976 været den madpyramide som er en del af sundhedsanbefalingerne i Danmark. Der er nu kommet en ny madpyramide, som er opbygget helt omvendt.

Du har helt sikkert stødt på madpyramiden på et tidspunkt i dit liv. Siden 1976 er madpyramiden blevet ændret utallige gange, hvor den både har gennemgået mindre og større ændringer. For eksempel kom pålæg i 1982 på pyramiden, hvorefter den blev fjernet igen allerede 2 år efter.

Marts 2011 kom den nye madpyramide så. Meningen med denne er et forbrugere kan sikre sig en varieret og sund kost. Madpyramiden er blevet et samarbejde mellem FDB og Viffos. Med denne nye madpyramide skal anbefalingerne være lettere forståelige for hele befolkningen samt være lettere at bruge i hverdagen.

Den nye madpyramide er ligeledes inddelt i 3 forskellige niveauer. Meningen er at du skal spise mindst fra det øverste niveau, mindre fra det midterste niveau og mest fra det nederste niveau i madpyramiden. Der vil i den nye madpyramide være billeder af de fødevarer du bør spise og viser kun de fødevarer du bør spise, bare i forskellige mængder.

Den nye madpyramide

Nederste niveau
Her vil du blandet andet finde kartofler, gryn, rugbrød, vand og grøntsager. Disse fødevarer bør du i en periode spise mest af, og det vil være et godt valg at gå efter de grove grøntsager som er allernederst i den nye madpyramide.

Midterste niveau
Her vil du finde pasta, brød og ris. Husk altid at du skal vælge fuldkorn, når du køber fødevarerne. Herudover finder du også mælk, frugt og nødder og husk også at det er det midterste niveau du skal spise lidt mindre af.

Øverste niveau
Her finder du blandt andet fisk, fjerkræ, ost og æg. Det er disse fødevarer du skal spise mindst af. Hvis du skal prioritere mellem fødevarerne fra det øverste niveau, bør du for eksempel vælge fisk frem for røde bøffer.

Så hvis du har brug for lidt sundere vaner, bør du følge den nye madpyramide. Husk også at fysisk aktivitet er vigtigt for en sundere livsstil.