Få 20% rabat | Som Medlem af Viivaa får du 20% ekstra rabat. Se her hvordan >>

Megareksi – hvad er det?

MegareksiDette er en nyere spiseforstyrrelse, som især rammer mænd. De fleste ser en muskuløs krop som sund, men ikke megareksier.

Det modsatte af megareksi, er anoreksi. En person med anoreksi ser sig selv som tyk, og en person med megareksi ser sig selv som en splejs. En person med megareksi ønsker en stor krop med svulmende muskler og minimal fedtprocent. Derudover har man et overdrevent fokus på vægt, krop, træning og kost.

Kendetegn ved personer med megareksi:

- Skævt og dårligt selvbillede.
- Angst for at blive tynd og lille med små muskler.
- Besat af tanken om, ikke at være muskuløs og stor nok.
- Mangler en følelse af at være en rigtig mand.
- Er meget optaget af mad og træning.
- Ignorerer skaden ved diæten, træningen og eventuelle doping kan have.

Megareksi kan medføre til at man isolerer sig, og kan føre til stess, angst og i sidste ende til depression. Derudover er megareksi også negativt på både privat- og arbejdslivet. Det skal dog siges at en person der har interesse i bodybuilding eller muskeltræning, ikke nødvendigvis lider af megareksi.

Hvad skal jeg gøre ved megareksi?

Megareksi opstår af følelsesmæssige årsager. Da det endnu ikke er et så kendt og omtalt fænomen, kan det godt være lidt sværere at finde forståelse for og hjælp imod megareksi. Ikke alle læger er endnu ikke opmærksom på problemet, men det er så småt begyndt at få mere omtale.

Da megareksi oftest rammer mænd, er der heller ikke så mange der søger hjælpen. Mænd forbinder det med svaghed og noget der fremstår umandigt. For det første, kæmper disse mænd allerede med følelsen af ikke at være mand nok, og derfor er det ekstra svært for dem at søge hjælp.

Hvis du lider af sygdommen megareksi eller hvis du frygter den er ved at stå, kan du hente hjælp flere steder:

- Først og fremmest kan du henvende dig til din læge. Hvis din læge ikke kender til megareksi, skal du ikke tabe modet. Der findes andre steder du kan få hjælp

- Mange psykologer vil kunne hjælpe dig, men find gerne nogle med erfaring inden for megareksi.

- Brug også internettet som en god informationskilde. Måske vil det hjælpe dig til at forstå udtrykket bedre.