Få 20% rabat | Som Medlem af Viivaa får du 20% ekstra rabat. Se her hvordan >>

Polycystik ovariesyndrom - PCO

PCOMange kvinder i den fødedygtige alder har hormonforstyrrelsen PCO, ofte uden at vide det. Her kan du se hvordan du håndterer tilstanden og blive klogere på mekanismerne omkring PCO.

PCO – hvad er det?

PCO er en hyppigt optrædende tilstand hos kvinder, som er i den fødedygtige alder. Det betyder, at der på kvinders æggestok sidder mange små underudviklede æggeblærer. Blærerne fører oftest til, at kvinder med polycystik ovariesyndrom får behov for barnløshedsbehandling.

Kosten til PCO

Du skal tænke dig om hvad du spiser. Det gælder om at spise en kost, som der ikke giver for store udsving i dit blodsukker og dermed også holder dit blodsukker nogenlunde stabilt. Du bør undgå kulhydratrige fødevarer, eller i hvert fald i begrænsede mængder, såsom disse:

- Tørret frugt og frugt.
- Brød, kartofler, pasta, varmetilberedte rodfrugter og ris.
- Mælk og frugtyoghurt.

Du skal være særlig opmærksom på de hurtigt omsættelig kulhydrater og bør især undgå disse:

- Sodavand, slik, juice, sukker, kager, smoothies med mere.

Du bør i stedet spise dig mæt i fødevarer som indeholder en masse protein og kostfibre. Kostfibre hjælper også med at sænke blodsukkerstigningen efter måltidet. Det betyder, at hvis du lider af PCO ikke kan følge den traditionelle tallerkenmodel, da du skal mindske kulhydraterne og i stedet spise mere kød og grøntsager. Hvis du lider af PCO, bør du spise:

- Fjerkræ, fedtfattigt kød samt fede og magre fisk.
- Gode olier i form af blandt andet nødder, mandler, jomfruolier og avocado.
- Masser af grove grøntsager.

Kulhydrater

Du kan dog ikke helt undvære kulhydrater. Der er selvfølgelig nogle der er bedre for dig. Kulhydraterne bør være grove og blandt andet kommre fra grøntsager, rugbrød og bønner. Nogle med PCO skal være ekstra omhyggelige og bør helt undgå brød.

Insulinresistens

Næsten alle kvinder med PCO har insulinresistens. Insulinresistensen spiller især en stor rolle ved overvægt, mangel på motion eller bare sygdommen PCO i sig selv. Herudover kan insulinresistens være arveligt.

Insulin er et hormon som fremkommer i bugspytkirtlen. Insulin søger blandt andet for, at sukkeret fra dit blod transporteres ind i cellerne i lever, muskler og fedtvæv.

Cellerne har ved kvinder med PCO og insulinresistensen svært ved at optage sukker, hvilket indebærer et konstant stigende indhold af sukker i blodet. Derfor producerer bugspytkirtlen mere insulin for at erstatte det manglede respons fra cellerne og derfor skabes en stigende insulinmængde i dit blod, hvis du lider af PCO.

Forhøjet insulin

Forhøjet insulin har flere uheldige virkninger, blandt andet:

- Overvægt, som er med til at forværre insulinresistensen.

- At der produceres flere mandlige kønshormoner og færre kvindelige. Dette kunne for eksempel være i form af øget hårvækst eller menstruationsforstyrrelser og nedsat frugtbarhed.

- En stigende nedbrydning af glykogen i leveren, da kroppen tolker det manglede optag af sukker i cellerne, som mangel på sukker i blodet. Dette medfører, at der driver yderligere sukker ud i blodbanen.

Tab dig med PCO

Vigtigheden består i et stabilt blodsukker for, at du kan tabe dig. Når du lider af PCO, er det vigtigt at spise efter dette kostråd, og fordele dine måltider jævnt over dagen. Et vægttab vil mindske din PCO og dermed øge din insulinfølsomhed. Det samme kan øges ved motion. Så der findes altså naturlige måder til at bekæmpe PCO.