Få 20% rabat | Som Medlem af Viivaa får du 20% ekstra rabat. Se her hvordan >>

Restitution – Hvorfor er det så vigtigt

Restitution

Restitution – Hvorfor er det så vigtigt


Muligvis har du prøvet at tage til træning for 3. Træningsdag i træk, med en følelse af at benene næsten ikke kan løftes fra jorden. Du formår at tage af sted, men kan slet ikke præstere pga. dine ømme muskler. Væsken går tabt når du sveder og muskelfibrenes funktionsevne reduceres en anelse. Det er under restitution, at du høster udbyttet af den hårde træning og det er under restitution du finder styrke og energi til at træne videre.

Vi har alle sammen nogle træningsmål. - Ofte at blive bedre, hurtige eller stærkere. Uanset hvad dit mål er, skal din krop efter træningen have tid og mulighed for at genopbygge alt til udgangsniveauet. Kroppens opgave bliver derfor at genoprette funktionen i de enkelte celler, fjerne nedbrydningsstoffer, genopbygge cellebestanddele og genoprette funktionen i organsystemerne. Derfor er det så vigtigt at prioritere din restitution.

Genopbygning af næringsstoffer i musklerne


Efter en times træning vil det fedt, som er blevet brugt i muskelcellerne, genopbygges igen på få timer. Disse fedtsyrer optages hurtigt af muskelcellerne, og bliver dermed brugt til opbygning af muskelmasse, og ikke til opbygning af fedtmasse på sidebenene.

Glykogenopbygningen, som er sukker, går langsommere end genopbygningen af fedt. I løbet af de første par timer efter fysisk arbejde, er det kun små mængder glykogen der bliver genopbygget igen.

En fuldstændig genopbygning efter træning på 30-45 minutter med høj intensitet (80-90 % af maksimal iltoptagelse) kræver normalt 1-2 døgn, men det afhænger af bl.a. din kondition. Derfor er varigheden af din restitution langt fra konstant.

Hvis du styrketræner med fokus på en flot fysik, bør du huske på, at det er under restitution, at dine muskler får lov at vokse. Det er netop derfor, de fleste træningsprogrammer har fokus på forskellige muskelgrupper over hele ugen. Springer du din restitution over, og træner konstant vil du ikke opleve de ønskede resultater.

Metoder til restitution


En god restitution er typisk, at du straks efter din træning, får væske, mad, og evt. erstattet vigtige stoffer som fx salt. Du bør samtidig for at få tørt tøj på og spændt af.