Få 20% rabat | Som Medlem af Viivaa får du 20% ekstra rabat. Se her hvordan >>

Hvor meget salt er sundt?

Salt og sundhedSalt består af klorid og natrium. Natrium benyttes i kroppen til at opretholde syre-basebalancen og væskebalancen. Salt er en vigtig del for at opretholde din sundhed.

Hvor meget salt skal man have?

Der er i Danmark sjældne eksempler på saltmangel. Der kan forekomme mangel på natrium, hvis man har svedt rigtig meget, eller hvis man har opkast gennem længere tid samt diarré, hvor man har mistet en del salt. Hvis man har saltmangel medvirker det til nedsat appetit og tørst samt muskelkramper. Udover normalt salt, findes natrium også i rigtig mange fødevarer. Det er de fleste fødevarer der indeholder salt, for eksempel brød og fisk. Mange forarbejdede fødevarer, herunder især junkfood, indeholder meget store mængder salt. Det er derfor endnu en god grund til at undgå disse fødevarer.

For sundhedens skyld, spis mindre salt!

Hvis du fokuserer meget på din sundhed, anbefales det at alle sparer på indtaget af salt. Man bør maksimalt indtage 2,5 gr. natrium om dagen. Som eksempler indeholder 100 gr. røget laks 1,47 gr. natrium, 100 gr. feta indeholder 1,59 gr. natrium og 100 gr. franskbrød indeholder 0,47 milligram natrium. Oftest vil store mængder af natrium blot blive udskilt gennem urinen og dermed ikke øge blodtrykket. Men hvis du har et forhøjet blodtryk, er det særligt vigtigt du ikke får for meget natrium. Hvis du har børn i alderen 4 til 9 år, er anbefalingen at de højst indtager 3,6 gr. per dag.

Det er altid vigtigt at have en sund livsstil og sundhed og salt hører tæt sammen. Så tænk over dit forbrug af salt!