Få 20% rabat | Som Medlem af Viivaa får du 20% ekstra rabat. Se her hvordan >>

Stavgang er effektiv motion

StavgangDu synes måske det ser lidt fjollet ud når folk render rundt med stave, men det er faktisk en effektiv form for motion. Stavgang er en motion som er velegnet til alle aldre, derfor er den så omtalt. Undersøgelser viser at stavgang fordobler energiforbruget i forhold til gang uden stave.

Stavgang – hvad er det?

Stavgang er så effektiv, da det er en motion uden begrænsninger. Du kan gå stavgang når som helst, og hvor som helst hele året rundt. Derudover kan stavgang benyttes af alle uanset alder. Stavgang kan godt ligne alimindelig gang, men den fremmer derimod den naturlige gangfunktion. Det er dog vigtigt at få grundig undervisning i benyttelse af stavene, da det kræver en helt anden teknik.

Ved stavgang vil hele din krop blive berørt, men der er også andre gode grunde til at benytte sig af stavgang.

Først og fremmest vil dit energiforbrug øges i gennemsnit med cirka 20% i forhold til normal gang.

Derudover vil der også ved stavgang være mindre belastning på kroppens led. Ankler, knæ, hofter og rygsøjle vil nedsætte belastningen med cirka 30 pct. i forhold til anden motion. Herudover vil stavene også give god sikkerhed i glat føre og ujævnt terræn.

Din puls vil også stige ved stavgang, hvis du går i et jævnt tempo. Pulsen vil her være mellem 10-16 slag højere per minut end ved normal gang. Hele kroppen vil blive rørt. En undersøgelser viser at 90 procent af muskelmassen aktiveres når du går stavgang. Der er her tale om styrkelse af armenes muskler, nakke, ryg, mave, baller og ben.

Den daglige motion bør være 30 minutter. Dette kan medvirke til at forebygge sygdomme og vægttab. Stavgang vil forebygge sygdomme som diabetes type 2, knogleskørhed og hjerte-/karsygdomme. Dette vil også medvirke til bedre humør og øget optimisme.

Hvordan går jeg så stavgang?

Vekselsving er den mest normale teknik i stavgang. Gangen ligner det almindelig gangmønster, som er diagonalgang. Du skal derfor svinge højre arm frem, når du tager et skrift med venstre ben, og omvendt, når du tager venstre arm frem, tager du et skridt med højre ben.

Punktlig skal du gå stavgange således:
- Staven skal sættes i underlaget ud for forreste fods modsatte hæl.
- Når amen bringes bagud skal albuen spændes helt ud. For at mindske belastningen på håndleddet, åbn da hånden, så du ikke rører håndtaget med andet end pegefinger og tommelfinger.
- Skub så kroppen frem ved hjælp af dine stave. Den bagerste stav altid skal pege skråt bagud.
- Staven skal kun løftes en lille smule fra underlaget, når staven føres frem igen.
- Husk at kig fremad og ret ryggen. En god holdning er altid vigtig i stavgang.
- Slap også af i skuldrene, så du ikke får muskelspændinger.
- Sæt først hælen i og så rul frem på foden. Dette giver en god fodafvikling.
- Husk også i afsætsfasen at sætte storetåen i underlaget, så dine lægmuksler aktiveres.
- Lange skridt vil altid fremme et godt og energisk tempo, det vil sige bedre motion.

Udstyr til stavgang

Det er vigtigt at have det helt rigtige udstyr til stavgang. Både påklædning og stave skal være tip top. Det vil være en god idé at investere i kvalitetsstave, da de vil holde længere i det lange løb og vil give en meget lettere og bedre gang. Man anbefaler i dag at stavene skal være i mellem 0,7 og 0,65 gange kropshøjden. Skoene er også yderst vigtig i stavgang. Du skal have fat i noget ordentlig fodtøj. Her kunne ”Nordic Walking sko” fra Asics være et godt valg.

Så nu er det bare i gang med stavgang. Hvis du måske synes det ser lidt fjollet ud og tænker meget over hvad andre tænker, så husk på du gør det for din egen skyld. Det er din glæde!