Få 20% rabat | Som Medlem af Viivaa får du 20% ekstra rabat. Se her hvordan >>

Få et sundhedstjek!

Få et sundhedstjek! Et sundhedstjek forbedre ikke kun dine medarbejdere og din virksomheds sundhed. Den gør også dine medarbejdere mere aktive og effektive.

Du kan sammenligne et sundstjek med et eftersyn af din bil. Hvis du springer et bileftersyn over, kan det betyde at reparationen vil blive langt dyrere end det var nødvendigt. Sådan vil det også være med din krop. Ved et sundhedstjek kan du blive vagtsom på små reparationer, så du kan nå at gøre noget ved det, inden det udvikler sig og du skal igennem den helt store tur senere i livet. Hvis du lever på en god og fornuftig måde, vil et sundhedstjek også fortælle dig det og du skal bare fortsætte i samme dur som hidtil.

Hvad får jeg målt under et sundhedstjek?

Ved hjælp af en blodprøve vil et sundhedstjek vise dig dit blodsukkerniveau, mængden af fedt i dit blod (triglycerider), dit kolesterolniveau og for kvindernes vedkommende – hæmoglobinniveauet.

Fedtet i blodet (triglycerider)
Til dit sundstjek er det vigtigt at du kommer fastende, for at mængden af fedtet i dit blod kan måles. Fedtet fra kosten vil nemlig vise sig i blodet når du spiser. Hvor hurtig dette niveau falder igen, handler om din krops evne til at trække fedtet væk fra blodbanerne og bruge fedtet som energi. Hvis det viser sig dit niveau af triglycerider er meget højt, kan dette være en forklaring på rygning eller et højt alkoholindtag. Hvis du har et for høj niveau af triglycerider vil din risiko for hjerteanfald og åreforkalkning øges. Konsulenten vil sammen med dig finde årsagen til det og vejlede dig i, hvordan du nedbringer det.

Kolesterol
Du får ved et sundhedstjek målt dit kolesteroltal. Kolesterol betegnes et fedtstof som transporteres rundt i din krop bundet til lipoproteiner. Der findes to forskellige former for kolesterol, LDL og HDL. Low Density Lipoprotein som betegnes det ”lede” og High Density Lipoprotein det ”herlige” kolesterol. LDL-kolesterol i dit blod, har en negativ betydning for din sundhed. Det afsættes langsomt i kroppens blodkar og kan på sigt indsnævre karrene og føre til blodpropper. Derimod har HDL kolesterol en beskyttende effekt. LDL og HDL skal derfor ses i forhold til hinanden, når åreforkalkning vurderes. Du vil både få målt forholdsvist det lede og herlige kolesterol. Konsulenten vil fortælle hvad du skal være opmærksom på og om du skal ændre noget.

Blodsukker
Blodsukkerniveauet vil også blive målt under sundhedstjekket og viser mængden af sukker i dit blod. Dit blodsukker vil stige efter du har spist, men vil igen falde i takt med at dine celler optager sukkeret i blodet. Hvis du har et for høj blodsukker, kan dette medføre til Type 2 diabetes. Selvom symptomerne ikke er så tydelige, vil du opleve vægttab, tørst og træthed. Konsulenten vil fortælle dig om du bør ændre din kost- og motionsvaner, for at forbedre dine cellers evne til at optage sukkeret.

Hæmoglobin
Hæmoglobin vil sige mængden af jern i blodet. Et sundhedstjek vil her se om du lider af jernmangel. Hvis du har et nedsat hæmoglobinniveau, betyder det oftest at du har et lavt indtag af jernholdige fødevarer. Symptomerne på jernmangel er hjertebanken, hovedpine, træthed, svimmelhed og åndenød. Jern er nemlig ansvarlig for, at ilten transporteres rundt i kroppen og jernmangel kan på sigt føre til blodmangel. Konsulenten vil vejlede dig i, hvad du bør spise hvis du lider af jernmangel.

Blodtryk
Blodtrykket viser den kraft, som dit hjerte presser blodet gennem årene med. Du vil være ekstra udsat hvis du er overvægtig eller lider af diabetes, dermed ikke sagt at andre årsager ikke kan forårsage forhøjet blodtryk. Symptomerne for et for højt blodtryk er ikke tydelige og du kan sagtens gå rundet med det, uden at vide det. Hvis du har haft forhøjet blodtryk gennem længere periode øger du din risiko for at udvikle hjerteproblemer.

Kropskomposition – talje-hofte ratio, fedtprocent og BMI Til dit sundhedstjek vil dit BMI også blive målt. Dette udregnes ud fra din vægt, din højde og dit køn. Hvis du har et for højt BMI, behøver det ikke betyde du er overvægtig. Hvis du er en muskuløs person, kan din BMI godt ligge for højt, uden at du er overvægtig. Derfor kigger man aldrig kun på BMI, men også på ens fedtprocent og talje-hofte ratio.

Talje-hofte ratio bestemmer din fordeling af dit fedt. Er dit hoftemål mindre end dit taljemål, vil det betyde at fedtet har en tendens til at anbringe sig abdominalt, hvilket betyder på maven. Denne form for fedme er farlig, da det ligger pres på dine organer og øger din risiko for at udvikle blodpropper. Konsulenten vil med denne måling fortælle dig om du bør prioritere et vægttabsforløb.

Kuliltemåling
Du vil også få målt dine kulilteværdier, som kan være forhøjet på grund af rygning og ophold i storbyer. Du skal ved sundhedstjekket puste ind i et rør, som er koblet til et måleapparat. Hvis du har forhøjede kulilteværdier betyder det, at blodet bliver iltet dårligere i kroppen og du kan hurtigere blive forpustet. Hvis du ønsker at stoppe med at ryge, vil konsulenten give dig nogle tal, som vil være et udgangspunkt for et rygestop. Det kan øge din motivationen hvis du har nogle mål at arbejde hen imod og det vil et sundhedstjek hjælpe dig med.

Lungefunktion
Lungefunktionen betyder hvor gode dine lunger er til at optage ilt og udskille kuldioxid. Ved sundhedstjekket vil lungefunktionsmålingen vise din evne til at fylde lungerne med luft og tømme dem igen. Symptomerne ved nedsat lungefunktion vil først kunne ses ved typisk 50% funktionsnedsættelse, men ved et sundhedstjek vil du kunne se nedsat lungefunktion med det samme.

Kondital
Ved konditesten skal du cykle cirka 10 minutter på en kondicykel med lidt modstand på. Dette vil få dig til at få varmen og herved kan man nemmere finde dit kondital. Konditesten bygger på din makspuls og bliver beregnet ud fra din alder. Hvis du har problemer med knæ eller andre skader, skal du gøre konsulenten opmærksom på og så finder i en løsning sammen.

Dit firma bør altid gå efter et sundhedstjek ved dem som overholder guideline for sundhedstjek som, Brancheforeningen for Sundhed og Forebyggelse har udstukket. Hvis din arbejdsplads ønsker et sundhedstjek, anbefaler Viivaa til ALECTIA. Find dem her.

Posted in Kost og velvære By

Firtal MarketingKarsten Birkelund