Få 20% rabat | Som Medlem af Viivaa får du 20% ekstra rabat. Se her hvordan >>

Værd at vide om proteiner

Proteiner

Proteiner er rigtig vigtige for din krop. De fungerer som fundament og byggesten for mange forskellige ting i din krop, både celler, sener, bindevæv, knogler og muskler går brug af den protein du indtager. Proteiner er samtidig også vigtigt for ens immunforsvar og for at kroppen kan transportere ilten rundt.

Hvad er proteiner?

Proteiner består af aminosyrer, der findes omkring 20 forskellige slags aminosyrer. Kroppen kan selv danne ca. halvdelen af dem, men har brug for at få den anden halvdel gennem kosten. Protein kan derfor bestå af en sammensætning af disse 20 forskellige aminosyrer, hvilket giver flere tusinde kombinationer. I 1 gram protein er der 4 kcal eller 17 kj. Det anbefales at du får ca. 10-15% af din energi igennem protein.

Proteiner finder man oftest igennem kød, æg og mælk altså animalske proteiner, men de kan også sagtens indtages igennem vegetabilske kilder. Kroppen har lettere ved at nedbryde og optage proteinerne i musklerne i de animalske proteiner fremfor de vegetabilske proteiner. Disse er også kaldet proteiner af høj kvalitet.

Proteiner fra vegetabilske kilder, som f.eks. grøntsager, bønner, linser m.m. indeholder ikke lige så mange aminosyrer, hvilket betyder at kroppen har sværere ved at nedbryde dem og optage proteinet deri. Disse vegetabilske produkter er bedre kendt som proteiner af lav kvalitet. Som vegetar kan du sagtens få dækket dit proteinbehov, det eneste det kræver er blot at du spiser rigeligt med linser, bønner, nødder og ærter. Det er vigtigt at være opmærksom på sin indtagelse af proteiner, uanset om man er vegetar eller ej.

Gennem en sund og varieret kost vil man sagtens kunne få dækket sit daglige protein behov. Dog er det sådan, at når man har trænet så har man ca. 30 min til at få indtaget nogle proteiner, som kroppen kan bruge til at restituere bedre med. Problemet er bare at det er sjældent, man lige står med en sund og lækker madpakke når man er færdig med at træne, derfor er det en god idé at gøre brug af protein-shakes, som er hurtige lige at indtage på farten.

Selvom proteiner er vigtig for kroppen, så er der også andre ting der er vigtige at huske på.